Search
Generic filters

Bambucké máslo

15. června 2021
Shea nebo také Karité, ale také ženské nebo africké zlato. I pod těmito názvy se s bambuckým máslem můžete setkat. Jeho domovinou je tropická Afrika a výroba tohoto másla má svoji dlouhou tradici.
bambucké máslo

Úvodem o bambuckém másle

Bambucké máslo vzniká lisováním ořechů Máslovníku afrického a to ze dvou odrůd. Vzácnější Vitellaria Nilotica, která roste v pásmu východoafrických savan a Vitellaria Paradoxa, která roste v západní Africe. Vitellaria Nilotica obsahuje větší množství přínosných látek, častěji se ale setkáte s druhou jmenovanou odrůdou. Zajímavostí je, že strom plodí až ve stáří 15 let a to pouze jednou ročně v pozdních jarních měsících. Přezdívá se mu “Strom života”. Sběr a zpracování ořechů provádí pouze ženy a tento proces podléhá dávné, ale dodnes dodržované tradici. Sběr a zpracování bambuckého másla nesmí zatěžovat životní prostředí a musí s ním být naopak ve vzájemné symbióze.

Ořech je velký asi jako kaštan a jádro ořechu je jedlé. Pod tvrdou slupkou se nachází nutričně velmi výživné jádro. Má sladkou oříškovou vůni a je velmi tučné. Obsahuje cca 50% kyseliny olejové a cca 40% kyseliny stearové, vitaminy A, D, F a především vitamin E, který je silným antioxidantem. Zpracováním těchto ořechů pak vzniká africké zlato – bambucké máslo.

Setkat se můžete se dvěma variantami – rafinovanou a nerafinovanou. Rozhodně vám doporučím zvolit variantu nerafinovanou, která vzniká tradičním způsobem zpracování a obsahu maximální možné množství prospěšných látek. Rafinovaná varianta je zpracována za působení vysokých teplot a za přítomnosti chemické látky a až 80% prospěšných látek je touto cestou znehodnoceno. 

ořechy bambuckého másla

Co bambucké máslo umí

Svým složením je velmi podobné kožnímu mazu, díky čemuž je dobře snášeno jakýmkoliv typem pokožky. Zajímavostí také je, že na sebe bambucké máslo dobře váže hydrataci a díky své mastné textuře ji v pokožce uzamyká. Má silné hojivé a protizánětlivé účinky a je možné ho použít i na ošetření drobných ranek, odřenin nebo popálenin. Před aplikací na pokožku rozehřejte hmotu v prstech, bude se vám lépe vtírat. Nejvyšší přínos má Karité při nanášení na pokožku, která je vlhká.

Bambucké máslo a pleť

Ačkoliv se jedná o hutné máslo, není bambucké máslo komedogenní, tzn. že neucpává póry. Je tedy vhodné i pro pleť smíšenou až aknózní, u které dokáže zmírnit začervenání a podráždění, případně zklidní a vyživí aknózní pokožku, které prochází medikamentózní léčbou. Máslo má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a antioxidantů (vitamin A a E), díky čemuž může pomoci při prevenci vzniku vrásek a ochabnutí pleti. Dokáže stimulovat tvorbu kolagenu v pleti a brání ztrátě hydratace. Přestože je Karité hutné a výživné, příznivě ovlivňuje nadměrnou tvorbu kožního mazu u mastné pleti.

bambucké máslo a pleť

Bambucké máslo a pokožka

Karité je cennou složkou především při péči o suchou, atopickou pokožku nebo o pokožku postiženou dalším typem dermatitidy, jako je například lupénka. Intenzivně vyživuje, zklidňuje, posiluje kožní bariéru, podporuje její regeneraci a především je přirozeně nedráždivé. Máslo se také velmi osvědčilo v péči o jizvy, pro zklidnění pokožky po holení nebo pro ošetření plenkové oblasti miminek. Je vynikající pro péči o popraskané rty, kloubky rukou nebo popraskané paty. Při pravidelném používání na oblast břicha a boků během těhotenství pomáhá předcházet tvorbě strií.

Bambucké máslo a vlasy

Bambucké máslo velmi často najdete také ve vlasové kosmetice a to zpravidla v produktech určených pro péči o suché a poškozené vlasy. Dá se ale použít i čisté. Bambucké máslo umí vlasy vyživit, změkčit a regenerovat. Máslo je možné rozehřát a aplikovat před mytím jako olejový zábal s dobou působení 20-30 minut, následně je potřeba zábal smýt šamponem. Další způsob aplikace je do umytých, vlhkých vlasů vmasírovat malé množství másla a nechat vstřebat. Při použití na konečky vlasů dokáže Karité eliminovat jejich lámání a třepení.

balzám z bambuckého másla

Bambucké máslo a slunce

Máslo obsahuje přirozený SPF faktor, jeho výše je ale pro běžného Evropana příliš nízká. Uvádí se SPF 4-5, ale pokud Vaši pleť vystavíte slunci jen např. při krátké cestě do práce, i takto nízký faktor ji na tu chvilku před poškozením sluncem ochrání. Bambucké máslo se také osvědčilo při péči o pokožku podrážděnou nadměrným sluněním.

Další použití bambuckého másla

Karité se často používá jako základ pro mastičky a balzámy s éterickými oleji, se kterými je mícháno, jako je např. konopný olej, měsíčkový nebo arganový olej.
Máslo je také možné použít pro zimní ošetření psích a kočičích tlapek, jako fixátor obočí, očních stínů a nebo k odlíčení make-upu.

mast z bambuckého másla

Co možná nevíte

Bambucké máslo je dokonce jedlé a přidává se nejčastěji do exkluzivních čokolád. V Africe je máslo Karité využíváno v tradičních receptech.

I když jsem se opravdu snažila najít nějakou špatnou vlastnost, nepodařilo se mi to. Karité je jednoduše africký poklad.

Mimochodem, víte o tom, že bambucké máslo používala už dávná ikona ženské krásy, samotná egyptská královna Kleopatra? 🙂

Sdílet článek:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Další články

nepřehlédněte

Retinolove serum
Retinol nebo také retinoid patří do skupiny vitaminu A. Ten se skládá …
Wishlist 0
Continue Shopping

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.